Parazitul care transformă furnicile în zombie. Cât de periculos este, cum se adaptează

de: Iulia Kelt
19 09. 2023

Scopul unui parazit este să exploateze alte specii, astfel încât să își poată urma propriul ciclu de viață prin orice mijloace necesare.

Unele dintre cele mai de temut boli umane, cum ar fi malaria și boala somnului, sunt cauzate de paraziți, dar multe alte animale și plante au și dăunători paraziți cu care să se lupte.

Fluke hepatic lancet (Dicrocoelium dendriticum) este un vierme plat cu un ciclu de viață complex, în mai multe etape. Pentru o parte a acestui ciclu, acesta se instalează corpurile și creierele furnicilor, transformându-le temporar în „zombie”.

S-ar putea să fi auzit de așa-numita ciupercă zombie, Cordyceps, care infectează furnicile și le controlează. Cam așa se întâmplă și în acest caz.

Cum se adaptează parazitul, de fapt

Ciclul de viață al acestuia începe în momentul în care o furnică consumă mucus de melc care conține larve.

Acest lucru poate duce la o infecție cu câteva sute de paraziți, dar numai unul se desprinde din haită și se îndreaptă spre creierul furnicii.

„Aici, pot exista sute de infecții hepatice care așteaptă ca furnica să le aducă  la următoarea lor gazdă”, a spus Brian Lund Fredensborg, coautor al noului studiu asupra acestor creaturi bizare, într-o declarație.

„Sunt înfășurați într-o capsulă care îi protejează de acidul stomacal al gazdei, în timp ce parazitul hepatic care a preluat controlul furnicii moare. Ai putea spune că se sacrifică pentru ceilalți”, a mai spus acesta.

Cercetătorii au observat deja schimbări în comportamentul furnicilor ghinioniste care sunt infectate.

Următoarea etapă a ciclului de viață al parazitului necesită ca acesta să fie consumat de un animal mare, cum ar fi o vacă sau o oaie.

Pentru a maximiza șansele ca acest lucru să se întâmple, furnicile infectate se urcă în vârful firelor de iarbă, iar acel fir de iarbă ajunge să fie consumat de animalul ierbivor. În acest fel, parazitul ajunge în următoarea sa gazdă.